До головної...

Безумовний Закон


Єгор Кузьмічов


Додаток 18

У кiнець |  Попередній |  Наступний |  Повернутись...

Громадянин — Державі


Громадянин

МОНУ-001

Від "04" лютого 2022 р.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135, Україна


Заява

Щодо виплати компенсації вартості вищої освіти,

для використання її для забезпечення виходу україномовних видань

у зв’язку з необхідністю виконання норм

Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"


01 Преамбула

Внаслідок використання та трактування деякими державними інституціями України норм Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", далі Закон 1, громадянин України Ім’я, по Батькові, Прізвище, далі Громадянин, має залишитись без роботи та можливості заробляти на життя.

Останні 22 роки (23 рік поспіль) Громадянин працює головним редактором журналів "Оружие и Охота" и "Клинок", далі Видання, які засновані та видаються ТОВ "Редакція", далі Редакція або Підприємство — Громадянин призначений генеральним директором вказаного підприємства.

Вказані Видання видаються російською мовою.

З 16 січня 2022 року введені в дію статті Закону 1 що стосуються засобів масової інформації, далі ЗМІ.

Згідно цього Закону 1 видавці зобов’язані додатково до видання ЗМІ російськомовних видавати аналогічні за змістом, об’ємом, тиражем, вартістю та таке інше україномовні видання.

Як очевидно за нижченаведеного, ця норма фактично не залишаю видавцям вибору і вони мають або взагалі зупинити випуск російськомовних видань або випускати видання державною (українською) мовою, тому що випуск Видань обома мовами — це банкрутство Редакції внаслідок фінансових обтяжень без відповідного фінансування з боку держави, яке в Законі 1 не передбачено..

Щодо Громадянина ситуація ускладнюються тим, що він ніколи в житті не вивчав українську мову.

Усі види освіти від отримав російською мовою, серед іншого — закінчив Київський Політехнічний Інститут.

Все життя Громадянин працював з використанням російської мови.

Таким чином, для Громадянина використання вказаних норм закону 1 — це, фактично, заборона:

— заборона на професію за ознакою мови — після 22 років праці в Редакції Громадянин має залишитись без роботі та посади у зв’язку з обов’язком випуском видань українською мовою;

— заборона на працю за ознакою мови, тому що Закон 1 взагалі не передбачає працевлаштування для російськомовних громадян України;

— позбавлення права бути обраним за ознакою мови — в даному листи не обговорюється.

В Законі 1 визначено, що держава сприяє вивченню державною мови, але не визначено на яки кошті має житі Громадянин та подібні йому громадяни України, доки вони вивчають українську мову.

Слід також підкреслити, що відповідна посада, яку займає Громадянин та діяльність, яку він здійснює, вимагає поглибленого вивчення української мови, що не тільки збільшує термін відповідного навчання та потребує додаткових зусиль з боку Громадянина.

Вважаємо за необхідне отримати відповідну компенсацію вартості вищої освіти щодо забезпечення:

— можливості життя;

— можливості працювати;

— можливості займатися діяльністю, яка відповідаю потребам Громадянина як громадянин України, права якого гарантуються Конституцією України;

Головне — поглиблене вивчання українською мови, можливість якої надасть виплата компенсації, як один із заходів щодо виконання Закону 1, надасть підстави для випуску Видань українською мовою відповідно до вимог Закону 1.


2 Необхідні пояснення додаються:


Примітка.

З таких умов Редакції бачить тільки один вихід.

Для створення умов для подальшого випуску Видань та випуску україномовних журналів «Зброя та Полювання» та «Клинок» відповідно до норм Закону 1, Громадянин вважає, що буде чесно з боку держави Україна, для забезпечення виживання Громадянина та можливості умов застосування норм Закону 1, надати компенсацію Громадянину в розмірі вартості на даний час отримання вищої освіти внаслідок неможливості використовувати отриману російською мовою вищу освіту та задля забезпечення можливості поглибленого вивчання української мови.


3 В згаданих додатках, множина Додатки, до даного листа зазначаються деякі невідповідності норм Закону 1 чинному Законодавству України.

В даної Заяві здійснені посилання на наступні норми Законів України:

1. "Про забезпечення функціонування української мови як державної", далі Закон 1 (ст. 6, 25).

2. Конституція України, далі Конституція (преамбула, ст. 10, 11, 24, 43, 53).

3. Кодексі законів про працю України, далі Кодекс 1 (ст. 2-1).

4. "Про підприємництво", далі Закон 2 (ст. 1, 3, 5).

5. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційними поданнями 51 народного депутата України про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України (справа про застосування української мови) № 10-рп/99 у Справі № 1-6/99 від 14 грудня 1999 року — далі по тексту згадується як Рішення КСУ №1 (пп. 3, 4).

6. "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", далі Закон 3 (преамбула, ст.. 2, 4, 6, 15).

7. "Про захист прав споживачів", далі Закон 4 (1.1., 4, 5).


04 Як очевидно з наведеного, Громадянин внаслідок сумнівного трактування деяких норм чинного Законодавства України, знаходиться поза можливістю використовувати ті середню та вищу освіту, які він має, тому, що вони отримані російською мовою, а українську мову він не вивчав.

Зобов'язання використовувати державну мову не тільки в стосунках громадян с державними інституціями, але і в приватному підприємництві та приватному житті, залишає Громадянина без коштів для життя.

Громадянину України за ознакою мови фактично заборонено вільний вибір праці, зайняття підприємницькою діяльністю та наукою, він залишений права працювати в державних установах України, залишений права бути обраним в законодавчі установи України.


05 З таких умов, а також для забезпечення можливості виживання та умов використання норм Закону 1, просимо надати компенсацію внаслідок неможливості використовувати отриману російською мовою вищу освіту та задля забезпечення поглибленого вивчання української мови.


06 Змушені підкреслити, кожна хвилина затримки прийняття рішення "за" чи "проти", зменшує шанси Громадянина на життя.

Просимо терміново повідомити про рішення, яким би воно не було, "якомога швидше" письмово за вказаною адресою.


З повагою, Підпис, Ім’я, по Батькові, Прізвище


КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Про забезпечення функціонування української мови як державної, ЗАКОН УКРАЇНИ

РІШЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ у Cправі про застосування української мови.

Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, ЗАКОН УКРАЇНИ

Про підприємництво, ЗАКОН УКРАЇНИ

Про захист прав споживачів, ЗАКОН УКРАЇНИ

Кодекс законів про працю України