До головної...

Безумовний Закон


Єгор Кузьмічов


Додаток 4

У кiнець |  Попередній |  Наступний |  Повернутись...

Редакція — Усім


Додаток 2.7

До Листа

Вих. № ЗП-МФУ-001 від "24" січня 2022 р.

"Щодо надання державного фінансування

з метою реалізації норм чинного Законодавства України"


Про захист прав споживачів. Закон України.


Про захист прав споживачів

01 Зауважимо, що деякі політичні діячі трактують норми Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", як таки, що потребують безумовного виконання, поза залежністю від того, чи мають громадяни України таку можливість, чи ні.

При цьому ігноруючи інші закони України, вони, фактично, потребують звільнення з роботи громадян України, яки не володіють державною мовою на достатньому рівні, а споживачів товарів та послуг намагаються залишити без якісного обслуговування, а то і без обслуговування взагалі, тільки тому, що вони розмовляють не на державної мові.

Ці діячі заради політичної кон'юнктури повертають ситуацію з ніг на голову, вони залишать за рамками своєї уваги те, що держава існує заради громадян, а не заради тільки і виключно української мови, яка, як суб’єкт права, взагалі не може існувати без її носіїв.


02 В Законі України "Про захист прав споживачів", далі Закон 4, так зазначається сфера його дії, цитуємо:

"Стаття 1-1. Сфера дії цього Закону

1. Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів (крім харчових продуктів, якщо інше прямо не встановлено цим Законом), робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг"


03 В Розділі II Права споживачів та їх захист в Законі 4 в Статті 4. Права та обов'язки споживачів, в пункті 1, в якому вказані права споживачів, в підпункті 4.1. стверджується, цитуємо:

"4-1) обслуговування державною мовою відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Тобто "МАЮТЬ ПРАВО" на обслуговування державною мовою.

Це ствердження ні в якому разі не означає, що вони "ЗОБОВ’ЯЗАНІ" обслуговуватися "ВИКЛЮЧНО" державною мовою і що вони позбавлені права обирати, якою мовою спілкуватися при отриманні послуг або товарів.


04 Наводимо повністю пункт 1 Статті 4.Розділіу II Права споживачів та їх захист в Законі 4, цитуємо:

"1. Споживачі під час укладення, зміни, виконання та припинення договорів щодо отримання (придбання, замовлення тощо) продукції, а також при використанні продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на:

1) захист своїх прав державою;

2) належну якість продукції та обслуговування;

3) безпеку продукції;

4) необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію державною мовою про продукцію, її кількість, якість, асортимент, її виробника (виконавця, продавця) відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної";

4-1) обслуговування державною мовою відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної";

5) відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону;

6) звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав;

7) об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів)."

Серед іншого в даному пункті вказано, підпункт 1, що громадяни України мають право на "захист своїх прав державною", тобто, серед іншого, на захист права використовувати рідну мову.

В нашому випадку читачі Відань можуть бути позбавлені, як споживачі, свого права на отримання той продукції, яка їм потрібна, яку вони "споживали" протягом двадцяти років. Нагадуємо, споживали російською мовою.

Ситуація ускладнюється тим, що споживачі, залишившись без російськомовних версій видань, можуть не отримати україномовну версію, тобто перші лишаються, а інші нічого не отримують.


Саме тому фінансування, з проханням про отримання якого звертається до Міністерства Фінансів України Редакція, може вирішити проблемі як україномовних, так і російськомовних громадян України.


05 Слід підкреслити, що згідно пункту 3. Споживачі зобов'язані в Статті 4 Розділу II Права споживачів та їх захист в Законі 4 не є обов’язковим використання споживачами державної мови, за виключенням, хіба що, експлуатаційної документації, цитуємо:

"1) перед початком експлуатації товару уважно ознайомитися з правилами експлуатації, викладеними в наданій виробником (продавцем, виконавцем) документації на товар;

2) в разі необхідності роз'яснення умов та правил використання товару — до початку використання товару звернутися за роз'ясненнями до продавця (виробника, виконавця) або до іншої вказаної в експлуатаційній документації особи, що виконує їх функції;

3) користуватися товаром згідно з його цільовим призначенням та дотримуватися умов (вимог, норм, правил), встановлених виробником товару (виконавцем) в експлуатаційній документації;

4) з метою запобігання негативним для споживача наслідкам використання товару — застосовувати передбачені виробником в товарі засоби безпеки з дотриманням передбачених експлуатаційною документацією спеціальних правил, а в разі відсутності таких правил в документації - дотримуватися звичайних розумних заходів безпеки, встановлених для товарів такого роду".

Щодо Статті 5. Захист прав споживачів Розділу II Права споживачів та їх захист в Законі 4, цитуємо:

"1. Держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб, і гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров'я і життєдіяльності.

2. Держава створює умови для здобуття споживачами потрібних знань з питань реалізації їх прав, в тому числі шляхом розробки та проведення відповідних освітніх програм.

3. Захист прав споживачів здійснюють центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту прав споживачів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, місцеві державні адміністрації, інші органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування згідно із законом, а також суди.

Захист прав споживачів у сфері безпечності та якості харчових продуктів, інформування про їх властивості, у тому числі маркування, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та якості харчових продуктів".

В цьому пункті слід звернути увагу, на те, що держава прийняла на себе забезпечення "захисту прав споживачів", надає гарантії "вільного вибору продукції".


Заборона, фактично, на "вільний вибір продукції" за ознакою мови — це порушення базових прав громадян України.


Саме тому дії ДП "Преси" та ПАТ "УкрПошта", спрямовані на випуск україномовних видань, фактично, через заборону російськомовних видань, є найгрубішим порушенням прав і свобод громадян України.