До головної...

Безумовний Закон


Єгор Кузьмічов


Додаток 10

У кiнець |  Попередній |  Наступний |  Повернутись...

Редакція — Усім


Додаток 2.1.

До Листа

Вих. № ЗП-МФУ-001 від "24" січня 2022 р.

"Щодо надання державного фінансування

з метою реалізації норм чинного Законодавства України"


КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ


Щодо згадування мови та мовного питання в Конституції України


01 В преамбулі до конституції України, далі Конституція, стверджується, цитуємо:

"Верховна Рада України від імені Українського народу — громадян України всіх національностей,

виражаючи суверенну волю народу,

спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення,

дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя,

піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України,

прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу,

усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями,

керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням,

приймає цю Конституцію — Основний Закон України."


02 В цієї часті Конституції закладені ті основні принципи, з яких требі виходити при аналізі ситуації, яка склалася в державі, природно, мова їде про Україну та її державні інституції, у відношенні до російськомовних друкованих засобі масової інформації, а також у відношенні прав громадян України, яки є росіянами за національністю, та для яких російська мова є рідна.


03 Зауважимо, що спекулятивне ототожнення громадян України, росіян за національністю, з громадянами держави Російська Федерація, носить політичний кон'юнктурний характер і не тільки не коректно, авжеж порушує права громадян України та заважає проголошеному в Конституції принципу піклування, цитуємо:

"…про зміцнення громадянської злагоди на землі України".

Згадане спекулятивне ототожнення спрямовано на поглиблення міжнаціональної ворожнечі, що ніяк не сприяє зміцненню громадянської злагоди.


04 Звернемо увагу на статтю 10 Конституції — Державною мовою в Україні є українська мова, цитуємо:

"Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом".


05 Слід підкреслити, що ця норма основного Закону України носить дуже виважений характер.

Жодна з висловлених тут думок не викликає відторгнення чи бажання заперечити.


06 Однак треба зауважити, що ситуація, яка нами розглядається не могла би з’явитися, як би цих норм чітко додержувалися деякі законотворчі посадови особи, обрані народом України, та державні інституції України.

Фактична заборона випуску друкованих засобів масової інформації російською мовою, приклади ми роздивимось в інших додатках, прямо суперечить пункту 2 статті 10 Конституції , в якої гарантується, цитата: "розвиток всіх без виключення мов, на яких розмовляють громадяни України"


07 В згаданої 10 статті серед інших мов національних меншин України виділено російську мову. Свого часу, в СРСР, до складу якого входила також і Україна, російська мова була мовою міжнародного спілкування, ще і досить значна частина громадян України розмовляє на цієї мові.

Вважаємо, що термін народ і нація при розгляданні нашого питання в контексті мов міжнаціонального та міжнародного спілкування треба вважати дуже близькими за змістом.

Зараз в Україні мовою міжнаціонального та міжнародного спілкування є державна мова — українська.

Однак заборона, всупереч нормам Конституції, російської або будь-якої іншої мови народів України, нічого не додасть української мові.


08 Фактична заборона російської та інших мов народів України порушує головний принцип статті 10 Конституції — пункт 4, цитуємо:

"Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України"!