До головної...

Безумовний Закон


Єгор Кузьмічов


Додаток 1

У кiнець |  Наступний |  Повернутись...

Держава — Видавцям


МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
ПО РОЗПОВСЮДЖЕННЮ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ
"ПРЕСА"

№09-378

від 01.09.2021

Редакції (видавництву)


Щодо виконання норм Закону України

"Про забезпечення функціонування української мови як державної"


Шановні Видавці!

16 липня 2019 р. вступив в силу Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" №2704 (далі Закон), окремі положення якого набувають чинності поетапно — з 16 січня 2022р. щодо друкованих засобів масової інформації загальнодержавної та регіональної сфери розповсюдження.

Статтею 25 "Державна мова у сфері друкованих засобів масової інформації" Закону визначено порядок організації розповсюдження друкованих ЗМІ за передплатою та уроздріб.

Відповідно до п. 2 ст. 25 Закону розповсюдження за передплатою друкованих засобів масової інформації, виданих мовами, іншими ніж державна, допускається за умови забезпечення їх засновниками (співзасновниками) можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою.

Відповідно до п. 4 ст. 25 Закону, у кожному місці розповсюдження друкованих засобів масової інформації друковані засоби масової інформації державною мовою мають становити не менше 50 відсотків назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці.

У місці розповсюдження друкованого засобу масової інформації, виданого іншою, ніж державна, мовою, розповсюджується такий засіб масової інформації державною мовою.

Зважаючи на те, що Вами при організації передплати на 2022 рік по ряду видань в Каталозі зазначені мови, інші ніж державна (тільки російська мова), та оскільки існує необхідність чіткого виконання норм Закону щодо передплати друкованих ЗМІ, просимо до 6 вересня 2021р. повідомити ваші плани щодо вирішення означеного питання та в разі необхідності надати інформацію для розміщення даних в Інформаційних листах (додатках до каталогу) щодо індексів видань, що будуть видаватися державною мовою.


З повагою,

директор В. В. Герасименко

Вик. Луценко 248-04-06